Vulmateriaal in het nieuws

'Gaatjes vullen zonder boren gebeurt veel te weinig'

Nederlandse tandartsen gebruiken onnodig vaak de boor om een gaatje te vullen, vindt tandarts Jo Frencken. Zijn werkwijze is handmatig met enkele instrumenten gaatjes vullen. Zo'n behandeling is meestal pijnloos en er is geen verdoving nodig. Volgens Frencken moet zijn methode standaard als eerste toegepast worden.

Frencken zegt tegen NRC dat de keuze om een boor te gebruiken nog steeds de eerste keus is voor veel tandartsen. Zijn techniek met de naam ART-techniek (Atraumatic Restorative Treatment), bedacht hij dertig jaar geleden toen hij in Tanzania werkte. Daar was weinig zuiver water en elektriciteit, dus moest Frencken een alternatieve behandelwijze verzinnen. 

Werkwijze van Frencken

Het werkt als volgt: het zachte weefsel uit het gaatje wordt er met een lepeltje uitgeschept. Vervolgens wordt het gat schoongemaakt, komt het vulmateriaal erin en wordt de vulling met een vinger aangedrukt. Met een handinstrument wordt de vulling afgewerkt en klaar is Kees. 

'Meer onderzoek en nascholing'

Frencken roept op tot meer onderzoek naar een sterk vulmateriaal om ook grote gaatjes te vullen. 'Bij kleine gaatjes is de ART-methode geschikt, maar bij grotere gaatjes is het vulmateriaal niet sterk genoeg. Dat materiaal zou nog verder ontwikkeld kunnen worden.' Ook wil de tandarts dat via nascholing meer tandartsen de techniek leren. 

Techniek wordt wereldwijd gebruikt

De techniek wordt in ontwikkelingslanden, maar ook in Westerse privépraktijken gebruikt. Vorig jaar kreeg Frencken in China voor zijn uitvinding de hoogste onderscheiding voor wetenschap en techniek uitgereikt.

'Voor kinderen is de methode erg handig'

Tegen RTL Nieuws zegt hoogleraar Cor van Loveren van ACTA (Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam), dat hij positief is over Frencken zijn methode, maar dat hij het vooral voor kinderen handig vindt. 'De voordelen zijn dat een kind minder wordt belast, het minder gevoelig is en dat uit onderzoek blijkt dat het net zo goed functioneert als een vulling na gebruik van de boor.' Het is volgens hem nog onduidelijk wat het resultaat op de lange termijn voor een volwassen gebit is.

'Is een vulling wel zo wenselijk bij kinderen?'

Van Loveren: 'Elke tandarts maakt een eigen beslissing en heeft daar zijn eigen redenen voor. Ik kijk zelf heel preventief. Je kunt je afvragen of een vulling bij kinderen zo belangrijk is. Die moet mee tot de tand wisselt. Ik zeg: belast het kind zo min mogelijk en zorg dat het goed leert poetsen.'

Andere manieren om gaatjes bij kinderen te verhelpen

Een andere manier om een gaatje bij een kind te behandelen is de zogeheten Schotse Manier, waarbij een noodkroontje over het gaatje gezet wordt. Van Loveren: 'Ook worden goede resultaten gevonden van het schoonpoetsen van gaatjes waar je met de borstel goed bij kunt. Ook Jo Frencken past dit toe.'

Oplossing voor ouderen?

Ouderen met tandkundige problemen kunnen goed geholpen worden door de ART-techniek, denkt Frencken. Zij kunnen of durven namelijk niet altijd meer naar de tandarts. Op bezoek bij ouderen kan een tandarts geen boor meenemen en is dus genoodzaakt om andere methodes, zoals de ART-techniek, te hanteren.

 

BronRTL Nieuws/NRC

 

 

 

Om het overzicht op deze website te behouden kunt u hieronder verder klikken voor een ander artikel over composiet met geringe krimp. Dit artikel gaat over een onderzoek dat gericht is op de ontwikkeling van procedures en materialen die de negatieve effecten van krimpspanning door polymerisatie van composiet moeten voorkomen, benieuwd naar het artikel?

 

klik hier voor de link:  file:///C:/Users/Smulders/Downloads/overstap_naar_een_nieuwe_composiet_met_geringe_krimp_nu_nog_onverstandig.pdf