Cariës & composiet
Cariës, wat is het en hoe merk ik dat ik het heb?
Cariës wordt ook wel tandbederf of gaatjes genoemd, het ontstaat als het gebit niet goed gereinigd wordt, wanneer dit het geval is kunnen deze achtergebleven suikers dienst doen als voedingsbron voor de bacteriesoort Streptococcus Mutans. Deze bacteriesoort kan suikers omzetten in zuren waardoor een gaatje ontstaat in het glazuur van de tanden of kiezen. In principe kan cariës op iedere plek van een gebitselement ontstaan, maar wel zijn er voorkeursplaatsen (ook wel predilectieplaatsen genoemd) waar cariës veel vaker voorkomt dan op andere plaatsen. Voorkeursplaatsen zijn plaatsen die het moeilijkst te reinigen zijn en waar gemakkelijk voedselresten kunnen achter blijven. De belangrijkste en meest voorkomende voorkeursplaatsen voor cariës zijn:
- Fissuren
- Approximale vlakken (interdentaal)
- Cervicale vlakken
- Worteloppervlakken
Met het mondspiegeltje kan de tandarts het gebitselement van alle kanten bekijken. Met een sonde (= haakje) worden alle vlakken van het gebitselement afgetast. Als ergens een oneffenheid zit blijft de sonde hangen en dit kan op cariës wijzen. Ieder gebitselement wordt ook met het oog geïnspecteerd, vooral op verkleuringen. Cariës is meestal zichtbaar als een blauw/zwarte verkleuring van het glazuur maar soms is cariës ook zichtbaar als een fel witte verkleuring. Een goede mondverzorging draagt bij aan het voorkomen van gaatjes. De cariës kan worden behandeld door al het door aangetaste weefsel te verwijderen en door vervolgens het element weer te laten herstellen door het aanbrengen van vulmateriaal.

Composiet, wat is het?
Tanden en kiezen kunnen met verschillende materialen worden gevuld. Een van die materialen is de witte vulling. Daarvan zijn er drie soorten die door de tandarts direct in de mond kunnen worden aangebracht: composiet, glasionomeer en compomeer. Het zijn materialen die verschillen van samenstelling. Composiet is de sterkste van de drie. Daarom wordt composiet het meest gebruikt. Composiet is een wit vulmateriaal dat bestaat uit een mix van glas- of kwartspoeder in een kunsthars medium.
Een voordeel van Composiet is dat de kleur vrijwel identiek is aan de eigen tanden en kiezen. Composiet wordt gebruikt voor het vullen van gaatjes in tanden en kiezen in het blijvend gebit. Ook kan de tandarts met composiet afgebroken tanden herstellen. In veel gevallen kan hij met composiet ook verkleurde tanden of tanden met een afwijkende vorm mooier maken.
Wat zijn voordelen en nadelen van witte vullingen (composiet)?
Voordelen
- Witte vullingen zijn tandkleurig en daardoor niet of nauwelijks te onderscheiden van de eigen kleur van tanden en kiezen.
- Het witte vulmateriaal wordt geplakt aan de tand of kies. Er hoeven geen gezonde delen van de tand of kies te worden weggeslepen om het vulmateriaal houvast te geven. Dit is wél noodzakelijk bij een amalgaamvulling (het grijze vulmateriaal).
- De plaktechniek zorgt ook voor een goede hechting van de vulling aan de tand of kies, waardoor deze weer sterker wordt.
De voordelen zijn dus: onopvallende kleur, geen gezonde delen wegslijpen, goede hechting en de tand wordt weer sterker.
Nadelen
- Niet alle witte vullingen zijn zo sterk als amalgaamvullingen. Daarom worden ze soms niet gebruikt voor grote vullingen in de kiezen.
- Het is bewerkelijker om een witte vulling aan te brengen dan een amalgaamvulling. Voor het repareren van tanden of kiezen met wit vulmateriaal zijn dan ook veel meer handelingen nodig. Het kost derhalve meer tijd.
- Witte vullingen zijn duurder dan amalgaamvullingen. Uw tandarts kan aangeven wat de behandeling gaat kosten.
De nadelen zijn dus: niet allemaal even sterk, het aanbrengen is bewerkelijk, duurder.

Merken van witte vullingen (composiet)?
Natuurlijk zijn er heel veel verschillende soorten vullingen met daarbij verschillende soorten merken, wij hebben hieronder 5 verschillende fabrikanten neergezet.
Daarbij is het wel dat iedere tandartspraktijk zijn eigen voorkeur heeft qua merk, het hoeft dus niet zo te zijn dat de tandarts alleen een van deze merken gebruik maakt:
- Vericom
- 3M
- Colténe
- DMG
- Cavex
Maak jouw eigen website met JouwWeb